Figen Midilli ile çocuklarla ebru yapmanın onlar üzerindeki etkilerini konuştuk…
Ebru yaparken çocukluğumuzdaki su oyunlarını tekrar oynama fırsatı yakalarız aslında. En güzel yanı da Ebru yaparken insanın aklına kötü bir şeyin gelmesinin imkansızlaşmasıdır. Sürekli hareket halinde tekne üzerinde çalışırken, renkler, desenler ve suyun enerjisi ile değişkenliğin bir parçası oluveririz. Ben bunu ağlayan bir çocuğun, hemen ardından gülen bir çocuğa geçişteki hızı gibi mucizevi bulurum. Çocuklarla Ebru yaparken onların her renk ve ortaya çıkan desenlere şaşkın bakışlarını ve heyecanlarını görmek beni de o yaşlara götürüyor. Ebru yaparken aynı zamanda miniklerin sabırsızlıkları ile nasıl başedebileceğinizi öğreniyorsunuz. Ebeveyn ile çocuk arasında adeta bir terapi fırsatı oluşturuyor. Birlikte stresten, endişeden uzaklaşmak için harika bir oyun… Aynı zamanda üreten ve ürettiğinin beğenildiğini gören çocukların özgüvenini arttırmak için de bir fırsat Ebru. Her yaptığının tek ve eşsiz olduğunu bilmek de cabası.
Sudaki renklerin kağıtta nasıl olacağını heyecanla beklemek ise… İşte bu…Abrakadabra!
Ebru’yu evde yaparsam ortalık batacak mı diyen titiz bir anneyseniz bilemem ama biraz risk almaya değer bence. Öncelikle yürekten sevmelisiniz yapmayı. Mümkünse ıslak mekan/ balkon gibi yerleri seçin bahçeniz varsa şahane zaten. Şimdi artık tüm malzemeler hazır satılıyor. Teknedeki kıvam arttırıcı malzemeleri internetten bile sipariş verebilirsiniz. Gözden çıkardığınız bir dikdörtgen fırın tepsisi gerekiyor. Kullanacğınız kağıtları aynı büyüklükte seçmeli ya da kesmelisiniz. Hazır Ebru fırçaları ve kumaş boyaları alıp öd kullanmadan sadece çocuğunuzda hoşça vakit geçirmek için en basit haliyle de malzeme tedarik edebilirsiniz.
Sanatın hakkını vermek istiyorum diyorsanız öncelikle beğendiğiniz bir ebru sanatçısının atölyesine katılarak başlayın. Ebru’yu “sanat” olarak hakkını vermek için başlangıç noktası eğitimdir.
Öğrendikçe sevdiğiniz güzel bir yolculuk!…
Neden ebru?
Kurumsal hayatı bırakıp bir süre soluğu yurt dışında aldıktan sonra, İstanbul’a döner dönmez sanatın farklı bir tadını yakalama heyecanıyla başlayan bir süreç… Akademide temel sanat eğitim dersleri ve güzel sanatları kazanabilmek için hazırlandığım sınav sürecinde, en çok kullandığım farklı türde boyaların her türlüsünden ve doğaki renklerin eseri oluşturma sürecinden keyif aldım. Ebru ile tanışdıktan kısa bir süre sonra bu aşk beni içine aldı. Öyle huzur verici ve öyle zevkli ki! Terapi yapıcı bir etkisi var. Sanırım kullanılan tüm malzemelerin doğalığı ona bu özelliği veren. Suyun her daim insana verdiği rahatlık ve huzuru tekne başında Ebru yaparken de hissediyorsun. Bir o kadar da zor Ebru ve sabırlı olmayı çok güzel öğretiyor insana. Ayrıca teknedeki her Ebru, yalnızca bir kağıt üzerine geçirilebildiğinden, tek ve eşsiz bir sanat eseri ortaya çıkar.
Ebru’da kullanılan malzemeler:
Tekne
Derinliği 5-6 cm geniş yayvan dikdörtgen şeklinde, çelik ya da galvanizli saçtan yapılmış olması tercih edilir. Kağıdın sıyrılacağı tarafa kağıdın çizilmemesi için 2-3 cm. kalınlığında bir mil kaynatılması önemli.
Kitre
Tekne içindeki karışım kitreden yani su ve geven dikeninin reçinesinden oluşur.
Ebru fırçası
Gül dalından, fırça ucu ise at kılından yapılır.
Boyalar
Eskiden doğada bulunan topraktan elde edilirmiş. Bu toprak ezilip, elekle elenip ve suda süzülerek kullanıma hazır hale getirilirmiş. Günümüzde ezilmeye hazır halde ya da ezilmiş toz boyalar kullanılır.
Öd
Kullandığımız tüm boyalara suyun yüzeyinde kalması için öd koyarız. Ebru yapmanın en önemli kısmı öd ve su ayarının iyi yapılmasıdır. Bunu ancak deneme yöntemi ile öğreniriz.
Biz (tel çubuk)
Tekneye boya damlatmak ve boyaya şekil vermek için kullanılır.
Kağıt
Suya yatırılırken dağılmaması için uygun ve tekne ebatına göre kesilmiş kağıt kullanılması gerekiyor.
BAŞLICA EBRU ÇEŞİTLERİ
Battal Ebru:
Su üzerine serpilen boyalara hiç bir müdahale olmaksızın yapılan mermer dokusuna benzeyen ebru.
Gel-git Ebru :
Battal ebrudan sonra, önce enlemesine, boydan boya, daha sonra yukarıdan aşağıya çizgiler çekildiğinde elde edilen ebru.
Şal ebru:
Gel-git ebrudan sonra çapraz çizgiler çekilerek elde edilen ebru
Hatip Ebru:
Battal gibi zemin ebru yapıldıktan sonra eşit aralıklarla iç içe halkalar oluşturacak şekilde biz ile farklı renkli boyalar damlatılır. Biz ile şekil verilerek, çark-ı felek, yonca vb. hatip desenleri yapılır.
Taraklı Ebru:
Gel-git ebrusu yapıldıktan sonra, son yapılan gelgitin yönüne dik gelecek şekilde ve tarak kitreye temas edecek kadar tekneye sokulur, teknenin diğer tarafına çekilir. İstenirse şal ebrusu deseni verilebilir.
Çiçekli ebrular:
Pastel renkli bir şal ya da taraklı ebru zemin üzerine karanfil, papatya, gül, sümbül, gelincik gibi çiçek figürlerinin stilize edilerek kendilerine özgü tekniklerle yapılmasıyla elde edilir.
İstanbul’da doğdum, büyüdüm. Mesleğim Endüstriyel Ürün Tasarım. ( www.figenmidilli.com) Mobilya tasarımları yanı sıra takı tasarlamaktan da keyif alıyorum. Yaratıcılığımı ifade ettiğimde mutlu, anı yaşayan, güler yüzlü birine dönüşüveririm. Yaratıcılığında ellerini kullanan, yazan, çizen, pişiren biriyim…Yeni tatlar denemeyi de çok severim. Sushi çok severim, yaparım ve workshoplar (http://sushifigoshi.wordpress.com/ ) düzenlerim. Yıllardır düzenli rüyalarımı yazarım. Rüya günlüğü tutarak kendi sembollerimizi ve binçaltı ile bir köprü oluşturduğumuzu fark ettiğimden bunu anlatan rengarenk, eğlenceli, neşeli AYNA adında bir Rüya ve Hayal Günlüğü yazdım (bunun da kapak fotosu olabilir? ) . Sadece rüyalarımı yazmıyorum tabi J Sosyal sorumluluk projelerinde de yazılarımla varım! İmza:kızın ve imza:karın kitaplarında mektuplarım var. J yaklaşık 3 yıldır Ebru yapıyorum. Ayrıca doğada koşmayı, müzikle dans etmeyi,sinemayı çok severim.